Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja powierzchniowo czynna, łagodzi działanie drażniące anionowych tenzydów. Substancja pianotwórcza, poprawia pienienie się preparatów kosmetycznych.

Działanie kosmetyczne

Substancja kondycjonująca. Wpływa na wygląd i strukturę włosów, zwiększając ich elastyczność, sprężystość, połysk i gęstość. Ma działanie oczyszczające skórę i włosy.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Panel ekspertów CIR ocenił, że Sodium Cocoyl Sarcosinate jest bezpieczny w preparatach kosmetycznych, jeśli został sformułowany jako niedrażniący.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Naturalne

Źródła danych

CI 77019

Zobacz