Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów przez cały okres trwałości podany na opakowaniu produktu. Chroni kosmetyk przed zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem). Zabezpiecza przez zmianą konsystencji, zapachu i koloru preparatu.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Sodium Dehydroacetate jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach jako substancja konserwująca. Rozporządzenie 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych: Znajduje się na liście konserwantów dozwolonych w kosmetykach (zał. V, pozycja 13). Maksymalne stężenie składnika w preparacie gotowym do użycia wynosi 0,6% w przeliczeniu na kwas. Jest zabroniony w produktach aerozolowych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Według zharmonizowanej klasyfikacji i oznakowania zatwierdzonej przez Unię Europejską, substancja ta jest szkodliwa w przypadku połknięcia (zaklasyfikowana jako substancja stwarzająca zagrożenie H302). Substancja zastosowana w produktach kosmetycznych w odpowiednich warunkach nie powoduje takiego efektu. Klasyfikacja CLP odnosi się wyłącznie do substancji w czystej postaci.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

Sodium Dehydroacetate jest zaakceptowany przez instytucje certyfikujące (m.in. Ecocert, COSMOS) do stosowania w kosmetykach naturalnych.

Cyamopsis Guma Tetragonoloba

Zobacz