Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja powierzchniowo czynna. Obniża napięcie powierzchniowe składowych preparatu, umożliwiając łączenie się substancji. Zmniejsza działanie drażniące innych surfaktantów. Wykazuje działanie pianotwórcze i działa jako modyfikator reologii, czyli zwiększa lepkość emulsji (np. kremów) i preparatów myjących (np. żeli pod prysznic).

Działanie kosmetyczne

Substancja myjąca, ułatwia usunięcie zanieczyszczeń z powierzchni skóry i włosów. Wykazuje działanie antystatyczne i kondycjonujące na włosy, jak i skórę, poprawiając ich wygląd i zwiększając elastyczność. Odbudowuje strukturę włosa uszkodzonej zarówno na drodze chemicznej, jak i fizycznej.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Panel ekspertów CIR ocenił, że laurylosarkozynian sodu jest składnikiem bezpiecznym w preparatach kosmetycznych. Składnik ten może być bezpiecznie stosowany w produktach spłukiwanych, jak i w niespłukiwanych. Substancja nie działa drażniąco i uczulająco na ludzką skórę, ale może zwiększać przenikalność dla innych składowych preparatu. Laurylosarkozynian sodu powinien być używany ostrożnie, z dokładną analizą działania i bezpieczeństwa innych składników kosmetyku.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne Substancja może mieć kilka rodzajów pochodzenia, ale ostateczna decyzja zależy od producenta.

Źródła danych

Hydroxyethyl Acrylate/Sodium Acryloyldimethyl Taurate Copolymer

Zobacz