Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Humektant – zapobiega wysychaniu kosmetyku. W przypadku kosmetyków w formie płynnej zapobiega krystalizacji przy ujściu z butelki.

Działanie kosmetyczne

Substancja filmotwórcza, hydrofilowa, rozpuszczalna w wodzie. Jest odpowiedzialna za utrzymywanie wody w naskórku (ogranicza transepidermalną utratę wody TEWL), dzięki czemu go nawilża, a także zmiękcza i wygładza skórę. Sodium PCA ma zastosowanie również w kosmetykach do włosów jako substancja antystatyczna, zapobiegająca elektryzowaniu się włosów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Sodium PCA jest bezpieczny do stosowania w kosmetykach. Cosmetic Ingredient Review: Panel ekspertów CIR dokonał oceny bezpieczeństwa składnika Sodium PCA i PCA. Eksperci wskazali, że Sodium PCA może być bezpiecznie stosowany w produktach kosmetycznych. Nie znaleziono dowodów na fototoksyczność, uczulenie ani komedogenność składnika. Sodium PCA nie był genotoksyczny. W szeregu testów klinicznych stwierdzono, że Sodium PCA nie powoduje podrażnień i nie uczulaja (z i bez narażenia na promieniowanie UV).

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

roślinne, syntetyczne

Źródła danych

Glutamic Acid

Zobacz