Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Sodium Propylparaben jest (jak wszystkie parabeny stosowane w kosmetykach) jednym z najlepiej przebadanych konserwantów. Wyczerpujące oceny bezpieczeństwa stosowania parabenów w kosmetykach przeprowadzone zostały przez Komitet Naukowy ds. Produktów Konsumenckich. Komitet wielokrotnie potwierdził (2005, 2006, 2011), że stosowanie parabenów w produktach kosmetycznych jest bezpieczne. Rozporządzenie 1223/2009: Sodium Propylparaben znajduje się w wykazie substancji konserwujących dozwolonych w produktach kosmetycznych do stosowania z ograniczeniami (załącznik V, poz. 12) z wyjątkiem produktów do stosowania w okolice podpieluszkowe u dzieci poniżej 3 roku życia. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,14 % w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy, jeśli stosowany jest pojedynczy ester i 0,8 % w przeliczeniu na kwas hydroksybenzoesowy, jeśli stosowana jest mieszanina kilku parabenów. Sodium propylparaben jest (jak wszystkie parabeny stosowane w kosmetykach) jednym z najlepiej przebadanych konserwantów. Opinia SCCP (Komitet Naukowy ds Produktów Konsumenckich) Wyczerpujące oceny bezpieczeństwa stosowania parabenów w kosmetykach przeprowadzone zostały przez Komitet Naukowy ds. Produktów Konsumenckich. Komitet wielokrotnie potwierdził (2005, 2006, 2011), że stosowanie parabenów w produktach kosmetycznych jest bezpieczne.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne

Źródła danych

PEG-150

Zobacz