Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Emulgator W/O, składnik umożliwiający powstanie emulsji. Emulsja to forma fizykochemiczna, która powstaje przez połączenie (wymieszanie) fazy wodnej z fazą olejową. Przykładem emulsji kosmetycznych są kremy, mleczka, balsamy. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję, powodując wzrost lepkości) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne. Jest to możliwe dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Sorbitan Isostearate jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 2002 r. uznał Sorbitan Isostearate za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych. Sorbitan Isostearate wykazuje minimalne działanie drażniące na skórę. CIR w 2019 r. na podstawie nowych danych i poprzednich raportów bezpieczeństwa potwierdził pierwotny wniosek i uznał Sorbitan Isostearate za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne, zwierzęce

Źródła danych

Hydrolyzed Yeast Protein

Zobacz