Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Jest emolientem, tworzy na powierzchni skóry i włosów warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające). Działa kondycjonująco i wygładzająco na skórę i włosy. Wykazuje działanie natłuszczające. Stosowany zarówno w produktach pielęgnacji skóry, do kąpieli, oczyszczania skóry jak i w odżywkach do włosów czy szamponach.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Soybean Glycerides jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Pozyskiwany z obróbki protein soi lub soi uprawnej z rodziny strączkowych.

Disodium Laureth Sulfosuccinate

Zobacz