Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Jest antyoksydantem – neutralizuje wolne rodniki działające szkodliwie na skórę, przyspieszające procesy starzenia. Poprawia poziom nawilżenia skóry, przyspiesza regenerację naskórka, łagodzi podrażnienia.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Spirulina Platensis Powder jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Jest to sproszkowana szmaragdowozielona alga bogata w kwas gamma-linolenowy (GLA) i aminokwasy.

PEG-3 Oleamide

Zobacz