Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Modyfikator reologii, wpływa na konsystencję kosmetyku, powodując wzrost lepkości. Stosowany jako baza w sztyftach (np. pomadkach). Stabilizator emulsji, zwiększa stabilność i wydłuża okres trwałości emulsji. Lepiszcze, zapewnia związanie składników produktów kosmetycznych.

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty, zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje skórę i włosy, zmiękcza i wygładza. Substancja antystatyczna, zmniejsza elektryzowanie się włosów poprzez zobojętnienie ładunków elektrycznych na ich powierzchni.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Stearyl Beeswax jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w raporcie z 2015 r. uznał Stearyl Beeswax za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, zwierzęce, naturalne

Źródła danych

PEG-40 Hydrogenated Castor Oil

Zobacz