Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Modyfikator reologii, wpływa na konsystencję preparatu zwiększając jego lepkość.

Działanie kosmetyczne

Emolient. Aplikowany na powierzchnię skóry tworzy na jej powierzchni ochronny film. Działa pośrednio nawilżająco zabezpieczając przed nadmierną transepidermalną ucieczką wody, jak również chroni przed negatywnym wpływem środowiska zewnętrznego na skórę. Poprzez ograniczenie TEWL działa kondycjonująco na strukturę skóry dając efekt zmiękczenia i wygładzenia.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Panel ekspertów CIR stwierdził, że stearynian stearylu jest substancją bezpieczną w kosmetykach w obecnych praktykach stosowania i stężeniach. Panel ekspertów CIR w 2012 roku przyznał, iż dane dotyczące bezpieczeństwa kwasu stearynowego były wystarczające do potwierdzenia bezpieczeństwa Stearyl Stearate. Stearynian stearylu może być stosowany również w preparatach, których cząsteczki mogą dostawać się do organizmu człowieka drogą wziewną. Wobec braku danych dotyczących inhalacji panel wziął pod uwagę inne istotne informacje wskazujące, że przypadkowe narażenie inhalacyjne na te składniki produktów kosmetycznych w postaci aerozolu nie spowoduje niekorzystnych skutków zdrowotnych, w tym dane dotyczące toksyczności ogólnoustrojowej, podrażnienia lub uczulenia oczu lub skóry. Dostępne informacje wskazują, że przypadkowe wdychanie nie stanowił istotnej drogi narażenia, która mogłaby prowadzić do zaburzeń oddechowych lub ogólnoustrojowych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, zwierzęce Substancja może mieć kilka rodzajów pochodzenia, ale ostateczna decyzja zależy od producenta.

Źródła danych

Poloxamer 105

Zobacz