Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Adsorbent, substancja pochłaniająca składniki rozpuszczone w fazie wodnej i/lub olejowej. Zmniejsza tłustość kosmetyku, co powoduje poprawienie jego parametrów sensorycznych. Działa przeciwzbrylająco, pozwala na swobodny przepływ cząstek stałych, w ten sposób zapobiegając zlepianiu się produktów kosmetycznych w proszku w bryłę lub zbitą masę. Posiada właściwości zmętniające, zmniejsza przezroczystość produktów kosmetycznych.

Działanie kosmetyczne

Zabezpiecza skórę przed podrażnieniem, poprzez ułatwianie poślizgu. Z tego względu szczególne zastosowanie ma w kosmetykach dla dzieci, Wykazuje działanie matujące, co jest wykorzystywane w kosmetykach kolorowych.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Talc jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Rozporządzenie 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych: Talc znajduje się w wykazie substancji, które mogą być zawarte w produktach kosmetycznych wyłącznie z zastrzeżeniem określonych ograniczeń (zał. III, pozycja 59). Jeżeli składnik znajduje się w zasypkach dla dzieci poniżej 3 lat na opakowaniu kosmetyku powinno być umieszczone ostrzeżenie – „Chronić przed dostaniem się do ust i nosa dziecka”. Cosmetic Ingredient Review: CIR w raporcie z 2015 r. uznał Talc za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych. CIR zastrzega, że talk nie powinien być stosowany na skórze z usuniętą barierą naskórkową lub na skórze z oparzeniami wyższymi niż pierwszego stopnia. Talc jest substancją ogólnie uznawaną za bezpieczną (GRAS – Generally Recognized As Safe) dodawaną do żywności.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Mineralne

Źródła danych

Ciekawostki

Talk, znany również jako kreda francuska, to sproszkowany uwodniony krzemian magnezu zawierający czasami niewielką ilość krzemianu glinu. Jest naturalnie występującym białawo-szarym minerałem. Został zastosowany w preparatach do makijażu, pudrach dla niemowląt, do ciała i pudrach dezodoryzującego.

Poloxamer 105

Zobacz