Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Jest składnikiem wypełniającym, modyfikatorem reologii – wpływa na formę wyrobu, sposób jego aplikacji i parametry sensoryczne. Środek zmętniający, czyli substancja dodawana do przezroczystych produktów kosmetycznych, aby uczynić je bardziej nieprzepuszczalnymi dla światła.

Działanie kosmetyczne

Materiał ścierny – ułatwia złuszczanie naskórka, co wpływa na wygładzenie skóry.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Tin Oxide jest składnikiem bezpiecznym do stosowania w produktach kosmetycznych. W raporcie w 2014 roku CIR uznał tlenek cyny za bezpieczny do stosowania w kosmetykach. Zauważono, że tlenek cyny (IV) nie powinien być wchłaniany przez skórę, dlatego toksyczność jest mało prawdopodobna. Nie stwierdzono działania uczulającego i drażniacego skórę.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, mineralne

Źródła danych

Sodium Alginate, Algin

Zobacz