Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Tocopherol (Witamina E) w kosmetykach to przeciwutleniacz (antyoksydant). Zapobiega lub w znaczny sposób ogranicza szybkość zachodzenia procesu utleniania zawartych w kosmetyku składników tłuszczowych, np. niektórych cennych olejów roślinnych. Dodatek antyoksydantów zapewnia trwałość produktów, wydłuża ich przydatność do użycia, zabezpiecza przed powstawaniem nieprzyjemnego zapachu, zmianami barwy oraz konsystencji produktu gotowego.

Działanie kosmetyczne

Tocopherol (Witamina E) to substancja o działaniu antyoksydacyjnym (przeciwutleniającym), hamuje procesy starzenia się skóry wywoływane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Jest doskonałym czynnikiem hamującym rodnikowe utlenianie lipidów w naskórku i skórze właściwej. Witamina E wykazuje zdolność wbudowywania się w struktury lipidowe błon komórkowych i cementu międzykomórkowego warstwy rogowej, dzięki czemu wzmacnia barierę naskórkową. Wzmocnienie bariery naskórkowej nie tylko utrudnia wnikanie substancji obcych i zapobiega podrażnieniom, ale także hamuje TEWL (transepidermalną utratę wody) dzięki czemu wpływa na poprawę nawilżenia skóry. Zapobiega powstawaniu stanów zapalnych, wzmacnia ściany naczyń krwionośnych i poprawia ukrwienie skóry.

Bezpieczeństwo Tocopherolu

Bezpieczeństwo składnika
Składnik jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych, nie istnieją ograniczenia stosowania.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko Tocopherolu

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie Tocopherolu

Roślinne, Syntetyczne

Źródła danych

Ciekawostki

W grupie tokoferoli wyróżnia się kilka związków różniących się budową. Najwyższą aktywność biologiczną wykazuje α-tokoferol i to ten związek najczęściej nazywany jest witaminą E. Do grupy tokoferoli, oprócz związków typu alfa (α), zalicza się również związki typu beta (β), gamma (γ) i delta (δ). Witamina E (witamina młodości) jest bardzo popularnym antyoksydantem stosowanym w wielu produktach kosmetycznych, począwszy od kosmetyków do włosów (szampony, odżywki) przez kosmetyki pielęgnacyjne (kremy, balsamy), produkty ochrony słonecznej i kosmetyki do makijażu (pomadki, podkłady, cienie, pudry).

Analizuj składy kosmetyków!

Aplikacja dostępna jest na telefonach z system Android oraz iOS. Wystarczy, że klikniesz poniżej w jeden z wybranych systemów, a zostaniesz przeniesiony bezpośrednio do sklepu, by móc pobrać aplikację na swój telefon.

MEA-benzoate

Zobacz