Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).

Działanie kosmetyczne

Triclosan posiada właściwości grzybobójcze i bakteriostatyczne, dlatego jest wykorzystywany w preparatach do cery trądzikowej i w dezodoorantach.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Składnik bezpieczny i dozwolony do stosowania w kosmetykach. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w produktach gotowych takich jak: pasty do zębów, mydła, dezodoranty (inne niż w aerozolu), pudry do twarzy i korektory, produkty do czyszczenia paznokci u dłoni i stóp przed użyciem preparatów do sztucznych paznokci wynosi 0,3 %. W przypadku płynów do płukania ust maksymalne dopuszczalne stężenie to 0,2 %. Komitet Naukowy ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (SCCS) uznał, że stosowanie triclosanu w obecnie regulowanym zakresie nie stwarza ryzyka dla zdrowia konsumentów. Eksperci uznali, że triclosan nie wykazuje potencjału rakotwórczego, genotoksycznego, jak również nie wykazuje tendencji do oddziaływania z układem hormonalnym. Jest bezpieczny również dla kobiet w ciąży, jak i matek kamiących piersią. Amerykański Agencja Żywności i Leków (FDA) również stwierdziła, że triclosan jest bezpieczny dla ludzi i nie ma podstaw do wprowadzenia zakazu stosowania triclosanu w produktach konsumenckich.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Zgodnie ze zharmonizowaną klasyfikacją i oznakowaniem (CLP) zatwierdzoną przez Unię Europejską, substancja ta działa drażniąco na oczy i skórę. Klasyfikacja CLP odnosi się tylko do substancji w postaci czystej (100%). W produktach kosmetycznych Triclosan używany jest w odpowiednio dobranym, bezpiecznym i niewielkim stężeniu, a tym samym nie wywołuje takich efektów jak substancja czysta.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Według zharmonizowanej klasyfikacji i oznakowania zatwierdzonej przez Unię Europejską, substancja ta jest toksyczna dla organizmów wodnych. Klasyfikacja odnosi się jednak do substancji w postaci czystej.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

PEG-6 Caprylic/Capric Glycerides

Zobacz