Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Triizostearynian glicerylu pełni rolę rozpuszczalnika dla substancji tłuszczowych zawartych w kosmetyku. Modyfikator właściwości reologicznych – wpływa na konsystencję, powoduje wzrost lepkości preparatu

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów wykazuje pośrednie działanie nawilżające: tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni, ogranicza TEWL (transepidermalną utratę wody). Dzięki temu kondycjonuje skórę i włosy, zmiękcza i wygładza.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Triisostearin jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: Eksperci CIR w raporcie z 2017 r. stwierdzili, że uwzględnione trójglicerydy (w tym Triisostearin) są bezpieczne w kosmetykach przy obecnych praktykach stosowania.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne, zwierzęce

Źródła danych

Pelargonium Graveolens Oil

Zobacz