Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Konserwant, chroni przed nadmierną kolonizacją mikroorganizmów przedłużając trwałość preparatu kosmetycznego. Wykazuje silne właściwości przeciwgrzybicze. Działa jako związek powierzchniowo czynny, obniża napięcie powierzchniowe składników preparatu, umożliwiając powstanie jednorodnej mieszaniny. Ze względu na swój aromat wpływa na walory zapachowe całego kosmetyku.

Działanie kosmetyczne

Substancja grzybobójcza, hamuje wzrost i rozmnażanie się komórek grzybów oraz zmniejsza liczbę grzybów obecnych na powierzchni skóry i włosów. Działa jako substancja myjąca, ułatwia usuwanie zanieczyszczeń i brudu z powierzchni skóry i włosów. Najczęściej spotykany w kosmetykach do problematycznej skóry głowy.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Kwas undecylenowy jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Maksymalne jego stężenie w produktach kosmetycznych wynosi 0,2%. Rozporządzenie 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych: Substancja znajduje się na liście konserwantów dozwolonych do stosowania w produktach kosmetycznych (zał. V, pozycja 18). Undecylenic Acid i jego sole mogą być wykorzystane jako składnik kosmetyków w maksymalnym stężeniu 0,2% w przeliczeniu na kwas. Panel ekspertów CIR potwierdził bezpieczeństwo kwasu undecylenowego w kosmetykach w obecnych praktykach stosowania i stężeniach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne Substancja może mieć kilka rodzajów pochodzenia, ale ostateczna decyzja zależy od producenta.

Źródła danych

Benzoic Acid

Zobacz