Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Urea (mocznik) w kosmetykach to humektant utrzymujący i zachowujący wilgoć w produkcie. Zapobiega jego wysychaniu lub krystalizacji przy ujściu butelki.

Działanie kosmetyczne

Hydrofilowa substancja nawilżająca, mająca zdolność przenikania przez warstwę rogową naskórka. Działa keratoplastycznie (zmiękcza warstwę rogową), a w wyższych stężeniach działa keratolitycznie (złuszcza zrogowaciały naskórek). Mocznik stosowany jest głównie w balsamach do pielęgnacji skóry suchej, przesuszonej, a w wyższych stężeniach np. do zrogowaciałej skóry stóp.

Bezpieczeństwo Urea (mocznika) w kosmetykach

Bezpieczeństwo składnika
Urea jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 2005 r. uznał Urea za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych. Mocznik może zwiększać penetrację innych składników preparatu przez skórę, dlatego należy zachować ostrożność podczas formułowania produktów kosmetycznych ze składnikami, których ocena bezpieczeństwa opiera się na braku przenikania. Urea jest substancją ogólnie uznawaną za bezpieczną (GRAS – Generally Recognized As Safe) stosowaną jako substancja bezpośrednio dodawana do żywności.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko Urea (mocznika)

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie Urea (mocznika)

Syntetyczne

Źródła danych

Oleth-6

Zobacz