Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Antyoksydant, dzięki zawartości dużej ilości flawonoidów i kwercetyny, opóźnia procesy starzenia się skóry, poprzez zmiatanie wolnych rodników. Substancja kondycjonująca, działa ściągająco i tonizująco. Stymuluje cebulki włosów do wzrostu, reguluje wydzielanie sebum, jak również działa przeciwłupieżowo. Wykazuje również działanie przeciwzapalne i przeciwobrzękowe.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Wyciąg z liści pokrzywy zwyczajnej jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Nie istnieją ograniczenia dotyczące stosowania tego składnika.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak oficjalnej klasyfikacji CLP jako substancja powodująca alergie skórne, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

roślinne

Źródła danych

Isostearyl Lactate

Zobacz