Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Antyoksydant, dzięki zawartości dużej ilości flawonoidów, opóźnia procesy starzenia się skóry, poprzez zmiatanie wolnych rodników, jak również ze względu na bogatą zawartość kwasu ursolowego, hamuje działanie elastynazy – enzymu odpowiedzialnego za degradacje białek strukturalnych skóry. Substancja kondycjonująca, działa ściągająco i tonizująco. Stymuluje cebulki włosów do wzrostu, reguluje wydzielanie sebum i działa przeciwłupieżowo.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Wyciąg z korzenia pokrzywy zwyczajnej jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Nie istnieją ograniczenia dotyczące stosowania tego składnika.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak oficjalnej klasyfikacji CLP jako substancja powodująca alergie skórne, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

roślinne

Źródła danych

VP/VA Copolymer

Zobacz