Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje zapach kosmetykom

Działanie kosmetyczne

Substancja zapachowa, tworzy wyczuwalny przyjemny zapach i/lub maskuje nieprzyjemny zapach. Olejek wykazuje działanie antyseptyczne i oczyszczające, dlatego stosowany jest w preparatach do cery tłustej i trądzikowej, a także kosmetykach przeciwłupieżowych.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Vetiveria Zizanoides Root Oil jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Opinia SCCS (Scientific Committee on Consumer Safety): SCCS w 2019 r. uznał , że użycie acetylowanego olejku wetiwerowego z 1% alfatokoferolem, jako składnika zapachowego w kosmetykach niespłukiwanych i przeznaczonych do spłukiwania jest bezpieczne w stężeniach przedstawionych przez IFRA. W opinii nie oceniano toksyczności inhalacyjnej acetylowanego olejku wetiwerowego, ze względu na brak danych. Ocena ryzyka toksyczności inhalacyjnej byłaby konieczna, w przypadku zastosowania substancji w produktach przeznaczonych do rozpylania.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Klasyfikacja Skin Sens. 1 przekazana przez firmy ECHA w zgłoszeniach CLP wskazuje, że substancja ta może powodować alergię

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Glyceryl Undecyl Dimethicone

Zobacz