Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Substancja aktywna, kondycjonująca. Wykazuje działanie ściągające, przeciwzapalne oraz antyoksydacyjne (neutralizuje wolne rodniki, chroni przed skutkami działania promieniowania UV, wspomaga regenerację zniszczonej skóry, przeciwdziała efektom starzenia się skóry

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Vitis Vinifera Fruit Extract jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w raporcie z 2014 r. uznał Vitis Vinifera Fruit Extract za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Vitis vinifera pochodzi z Azji, Afryki i Europy. Jest uprawiany na całym świecie w klimacie umiarkowanym. Winogrona są znane z tego, że zawierają przeciwutleniacze, w tym kwas askorbinowy. Są szeroko stosowane jako żywność i do produkcji wina.

Allantoin Biotin

Zobacz