Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Absorbuje promieniowanie UV, dzięki czemu chroni kosmetyk przed pogarszaniem się jego jakości pod wpływem światła. Chroni przed promieniowaniem UVA, UVB. Barwnik, nadaje barwę preparatom kosmetycznym. Substancja wypełniająca, zwiększająca objętość produktu kosmetycznego.

Działanie kosmetyczne

Filtr UV (filtr fizyczny, odbija promieniowanie od skóry jak ekran), chroniący skórę przed szkodliwym wpływem promieniowania słonecznego. Wykazuje działanie matujące, dlatego jest stosowany w kosmetykach do cery tłustej i trądzikowe.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Zinc Oxide jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Rozporządzenie 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych: Substancja znajduje się na liście barwników dopuszczonych do stosowania w produktach kosmetycznych (zał. IV, pozycja 144). Tlenek cynku jest barwnikiem o białym kolorze i numerze (Color Index – nazwa wg wykazu barwników zawartego w słowniku ) CI 77947. Składnik znajduje się w wykazie substancji promieniochronnych dozwolonych do stosowania w produktach kosmetycznych (zał. VI, pozycja 30). Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 25%. Rozporządzenie dotyczące produktów kosmetycznych określa dodatkowe warunki zastosowania tlenku cynku jako barwnika i substancji promieniochronnej. Substancja nie może być wykorzystana, gdy to zastosowanie może prowadzić do narażenia płuc użytkownika końcowego na kontakt z substancją poprzez wdychanie. Opinia SCCP (Scientific Committee on Consumer Products): SCCP w 2009 r. na podstawie poprzednich opinii i dostępnych danych uznał Zinc Oxide za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych. Substancja nie wykazuje działania fototoksycznego ze względu na brak przenikania substancji (w formie nie-nano) przez skórę. Zinc oxide jest substancją ogólnie uznawaną za bezpieczną (GRAS – Generally Recognized As Safe) stosowaną jako składnik żywności.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak dodatkowej klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Według zharmonizowanej klasyfikacji i oznakowania (CLP) zatwierdzonej przez Unię Europejską, substancja ta jest bardzo toksyczna dla organizmów wodnych oraz może powodować u nich długotrwałe szkodliwe skutki.

Pochodzenie

Mineralne

Źródła danych

Ciekawostki

Tlenek cynku jest dobrze rozpoznawany jako kluczowy składnik ochrony przeciwsłonecznej, który skutecznie chroni przed światłem UVA i UVB. Promieniowanie UV jest ważną przyczyną przedwczesnego starzenia się skóry, oparzeń słonecznych oraz rozwoju czerniaka i innych postaci raka skóry.

Diethylamino hydroxybenzoyl hexyl benzoate

Zobacz