Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Humektant – zapobiega wysychaniu kosmetyku i krystalizacji przy ujściu z butelki.

Działanie kosmetyczne

Zinc PCA zwiększa nawilżenie skóry, poprawia jej jędrność i elastyczność. Działa seboregulująco oraz zmniejsza wypadanie włosów, poprzez hamowanie aktywności 5-α-reduktazy. Substancja zalecana do pielęgnacji skóry trądzikowej i problematycznej owłosionej skóry głowy. Działa ściągająco, kojąco, łagodząco oraz przyspiesza regenerację. Zinc PCA wykazuje działanie przeciwbakteryjne oraz antyoksydacyjne. Substancja ta opóźnia starzenie się skóry oraz hamuje procesy degeneracyjne skóry wywołanie promieniowaniem ultrafioletowym. Stymuluje syntezę kolagenu.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Zinc PCA jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Maksymalne jego stężenie w produktach kosmetycznych wynosi 1%. Rozporządzenie 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych: Substancja znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w produktach kosmetycznych (zał. III, pozycja 24). Składnik ten może być wykorzystany wyłącznie z zachowaniem określonych ograniczeń. Maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia: 1% w przeliczeniu na cynk.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Myristyl propionate

Zobacz