Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja przeciwzbrylająca, zapobiega aglomeracji cząstek stałych w produkcie kosmetycznym.

Działanie kosmetyczne

Siarczan cynku znajduje głównie zastosowanie w produktach do pielęgnacji jamy ustnej jako substancja przeciwpróchnicza, niwelująca osad nazębny i przebarwienia. Działa ściągająco, przeciwzapalnie, łagodzi podrażnienia oraz przyspiesza ich regenerację. Substancja wykazuje również silne właściwości przeciwdrobnoustrojowe, przez co zmniejsza ilość mikrobów kolonizujących zarówno jamę ustną, jak i skórę.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Siarczan cynku jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Maksymalne jego stężenie w produktach kosmetycznych wynosi 1%. Rozporządzenie 1223/2009 dotyczące produktów kosmetycznych: Substancja znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w produktach kosmetycznych (zał. III, pozycja 24). Składnik ten może być wykorzystany wyłącznie z zachowaniem określonych ograniczeń. Maksymalne stężenie w preparacie gotowym do użycia: 1% w przeliczeniu na cynk. Panel ekspertów CIR potwierdził bezpieczeństwo siarczanu cynku w kosmetykach w obecnych praktykach stosowania i stężeniach.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Zgodnie ze zharmonizowaną klasyfikacją i oznakowaniem (CLP) zatwierdzonym przez Unię Europejską, siarczan cynku jest substancją szkodliwą w przypadku połknięcia, powoduje poważne uszkodzenie oczu oraz wykazuje toksyczne działanie organizmów wodnych w wyniku krótkotrwałego, jak i przewlekłego narażenia. Klasyfikacja CLP odnosi się tylko do substancji w postaci czystej (100%). W produktach kosmetycznych Zinc Sulfate używany jest w niewielkim stężeniu (do 1%), a tym samym nie wywołuje takich efektów jak substancja czysta.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak oficjalnej klasyfikacji jako Skin Sens w CLP, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Siarczan cynku jest substancją toksyczną dla organizmów wodnych w wyniku krótkotrwałego, jak i przewlekłego narażenia. Klasyfikacja CLP odnosi się tylko do substancji w postaci czystej (100%). W produktach kosmetycznych Zinc Sulfate używany jest w niewielkim stężeniu, a tym samym nie wywołuje takich efektów jak substancja czysta.

Pochodzenie

Syntetyczne, naturalne Substancja może mieć kilka rodzajów pochodzenia, ale ostateczna decyzja zależy od producenta.

Źródła danych

Aluminum Powder (CI 77000)

Zobacz