Przejdź do:

2-bromo-2-nitropropane-1,3-diol

Nazwa chemiczna: Bronopol

Opis

Substancja występuje w postaci krystalicznego ciała stałego. Wykazuje szerokie spektrum działania w stosunku do bakterii
 

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed wtórnym zakażeniem mikroorganizmami, które wprowadzamy przy codziennym użytkowaniu produktu (np. nabierając krem palcem).
 

Regulacje prawne

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami w produktach kosmetycznych. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie w gotowym produkcie to 0,1%. Ponadto należy unikać tworzenia nitrozoamin
 

Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej oraz Amerykańskiej Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij