Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Składnik pełni funkcję zapachową w produkcie.

Działanie kosmetyczne

Wygładza, napina skórę – korzystnie wpływa na zwiotczałą skórę, przywraca jej jędrność. Składnik aktywny w produktach antycellulitowych, ponieważ stymuluje degradację tłuszczów podczas lipolizy. Poprawia wygląd suchej, przesuszonej skóry – zmniejsza łuszczenie się naskórka. Ułatwia redukcję obrzęków i cieni pod oczami poprzez obkurczanie naczyń krwionośnych. Jest przeciwutleniaczem – spowalnia procesy starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV. Według badań kofeina zastosowana w kosmetykach do pielęgnacji włosów zmniejsza i spowalnia łysienie androgenowe.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Caffeine jest bezpieczna do stosowania w produktach kosmetycznych. Agencja Żywności i Leków (FDA) umieściła kofeinę na liście substancji ogólnie uznanych za bezpieczne jako substancję spożywczą. CIR w 2019 r. w swoim raporcie uznał kofeinę za bezpieczny składnik kosmetyczny, ponieważ toksyczność została oceniona przez FDA. Na podstawie dodatkowych badań wykazano brak działania drażniącego oraz uczulającego.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Według zharmonizowanej klasyfikacji i oznakowania zatwierdzonej przez Unię Europejską, substancja ta jest szkodliwa w przypadku połknięcia (zaklasyfikowana jako substancja stwarzająca zagrożenie H302). Substancja zastosowana w produktach kosmetycznych w odpowiednich warunkach nie powoduje takiego efektu. Klasyfikacja CLP odnosi się wyłącznie do substancji w czystej postaci.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Kofeina jest związkiem występującym w ziarnach, liściach i owocach ponad 60 gatunków roślin. Znajduje się w kawie, herbacie i czekoladzie.

Glyceryl Trioctanoate

Zobacz