Przejdź do:

Acetamide MEA

Nazwa zwyczajowa: Monoetanoloamid kwasu octowego

Opis

Niejonowa substancja powierzchniowo czynna. Substancja higroskopijna, dobrze wiążąca wodę. Odporna na twardą wodę zawierającą głównie jony wapnia i magnezu
 

Działanie kosmetyczne

Nawilża włosy i skórę, dzięki czemu kondycjonuje (poprawia m.in. elastyczność i gładkość). Substancja stosowana również jako substancja antystatyczna - zapobiega elektryzowaniu się włosów.
 

Funkcja w kosmetyku

Humektant - substancja zapobiegająca wysychaniu kosmetyku oraz krystalizacji przy ujściu butelki. Substancja stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii (czyli poprawia konsystencję) w preparatach myjących, zawierających anionowe substancje powierzchniowo czynne, dzięki tworzeniu tzw. mieszanych miceli. Także pełni rolę hydrotropu, czyli substancji, która zwiększa klarowność preparatu kosmetycznego
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskiej Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij