Przejdź do:

Acetylated Lanolin

Nazwa zwyczajowa: Acetylowana lanolina

Opis

Substancja otrzymywana z lanoliny. Ponadto ma niższą temperaturę topnienia niż lanolina. Substancja hydrofobowa, nierozpuszczalna w wodzie
 

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Substancja głównie stosowana jest w kosmetykach do włosów. Ponadto działa antystatycznie, czyli zapobiega elektryzowaniu się włosów.
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij