Przejdź do:

ACHILLEA MILLEFOLIUM FLOWER WATER

Nazwa zwyczajowa: Destylat z krwawnika pospolitego

Opis

Ziele ma charakterystyczny gorzki smak i aromatyczny zapach. Roślina występuje na nizinach, a także na terenach górskich. Głównie występuje jako chwast na polach uprawnych. Wyciąg z krwawnika zawiera m.in. flawonoidy, garbniki, witaminę C, a także sole mineralne. Stosowany w wielu rodzajach preparatów kosmetycznych m.in. antyperspirantach, dezodorantach, szamponach do włosów przetłuszczającyh się i przeciwłupieżowych, kosmetykach do cer tłustych, mieszanych i trądzikowych.
 

Działanie kosmetyczne

Wykazuje wiele kierunków działań biologicznych (wywołujących efekt kosmetyczny na skórę): ściągające, bakteriostatyczne, antyseptyczne, przeciwzapalne, przeciwłupieżowe.
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij