Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Humektant, utrzymuje i zachowuje wilgoć w produkcie kosmetycznym. Zapobiega jego wysychaniu lub krystalizacji przy ujściu z butelki. Rozpuszczalnik dla innych substancji zawartych w kosmetykach, np. wyciągów roślinnych dodawanych do toników. Modyfikator reologii, wpływa na konsystencję kosmetyków, powodując spadek lepkości preparatów.

Działanie kosmetyczne

Substancja hydrofilowa, odpowiedzialna za prawidłowe nawilżenie skóry i włosów, dzięki czemu kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza, skórę i włosy. Promotor przenikania, ułatwia penetrację innych substancji w głąb skóry.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Butylene glycol jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Cosmetic Ingredient Review: CIR w 1985 r. uznał Butylene glycol za bezpieczny składnik produktów kosmetycznych w obecnych praktykach stosowania. Substancja wykazuje minimalny lub łagodny potencjał drażniący skórę, a także drażni oczy. CIR w 2005 r. na podstawie nowych danych potwierdził pierwotny wniosek i postanowił nie otwierać ponownie oceny bezpieczeństwa. Butylene glycol zostały uznany przez Agencję ds. Żywności i Leków (FDA) za substancję bezpieczną do stosowania jako bezpośredni i pośredni dodatek do żywności.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Glikol butylenowy jest alkoholem organicznym pochodzącym z ropy naftowej. Przemysł kosmetyczny wykorzystuje go w niezliczonych produktach do pielęgnacji skóry, takich jak środki oczyszczające, nawilżające i maseczki, a także w produktach do makijażu i pielęgnacji włosów.

Zinc Gluconate

Zobacz