Przejdź do:

Acrylamide/Ammonium Acrylate Copolymer

Nazwa zwyczajowa: Kopolimer akryloamidu i akrylanu amonu

Opis

Kopolimer
 

Działanie kosmetyczne

Stosowany m.in. w preparatach do pielęgnacji włosów jako substancja kondycjonująca - wygładza i zmiękcza, a także w preparatach do stylizacji - utrwala fryzurę i kondycjonuje włosy. Substancja filmotwórcza - tworzy na powierzchni włosów film, który ogranicza ucieczkę wody z powierzchni włosów, dzięki czemu odpowiednio nawilża. Stosowana również w kosmetykach białych (kremach, balsamach)
 

Funkcja w kosmetyku

Substancja spełnia w kosmetykach wiele funkcji:

  • modyfikator reologii, wpływa na konsystencję produktu kosmetycznego - zwiększa lepkość;
  • stabilizator emulsji (np. kremów) i zawiesin (np. pilingów), zapobiega m.in. przed rozwarstwianiem, przedłuża jego trwałość;
  • lepiszcze, czyli substancja wiążąca składniki kosmetyków.
     

Regulacje prawne

Składnik dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonym stężeniu. Znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach wyłącznie w ograniczonej ilości, zakresie i warunkach stosowania. Maksymalna pozostałość wolnego, nieprzereagowanego aktyloamidu w produktach niespłukiwalnych (produkty pozostające na skórze po aplikacji) to 0,1 mg/kg, a w pozostałych produktach kosmetycznych to 0,5 mg/kg
 

Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij