Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Działanie kosmetyczne

Substancja nawilżająca, chroni naskórek przed utratą wody. Uelastycznia, zmiękcza i ujędrnia naskórek. Składnik wykorzystywany jest w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów, dzięki zdolności wnikania w ich strukturę. Nadaje skórze uczucie gładkości. Wiąże wodę, dzięki czemu napina, zapobiega powstawaniu zmarszczek. Łagodzi stany zapalne, wykazuje działanie gojące. Substancja antystatyczna – zapobiega elektryzowaniu się włosów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Hydrolyzed Hyaluronic Acid jest bezpiecznym składnikiem do stosowania w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, zwierzęce

Źródła danych

Ciekawostki

Zastosowanie hydrolizowanego kwasu hialuronowego, czyli formy o niskiej masie cząsteczkowej wyraźniej redukuje zmarszczki, co może wynikać z lepszych zdolności penetracyjnych niż wielkocząsteczkowy kwas hialuronowy.

Passiflora Edulis Seed Oil

Zobacz