Przejdź do:

Adansonia Digitata Oil

Nazwa zwyczajowa: Rafinowany olej z nasion baobabu

Opis

Olej z nasion baobabu zawiera głównie triglicerydy nienasyconych kwasów tłuszczowych takich jak oleinowy i linolowy oraz nasyconych kwasów tłuszczowych takich jak kwas palmitynowy.
 

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij