Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Humektant – jego rolą jest utrzymanie wilgoci w kosmetyku.

Działanie kosmetyczne

Działa nawilżająco, łagodząco i przeciwzapalnie, dzięki czemu zmniejsza zaczerwienienie skóry. Kondycjonuje i regeneruje skórę i włosy. Antyoksydant, spowalnia procesy egzogennego (zewnętrznego) starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Często wykorzystywany w kosmetykach do skóry suchej, podrażnionej, uszkodzonej i trądzikowej.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Aloe Barbadensis Leaf Extract jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych i nie podlega żadnym ograniczeniom stosowania. Cosmetic Ingredient Review: Panel Ekspertów CIR ocenił bezpieczeństwo składników pochodzących z Aloe Barbadensis i stwierdził, że można je bezpiecznie stosować w kosmetykach. Panel ekspertów wskazał, że składniki pochodzące z aloesu mogą zawierać antrachinony, co może budzić obawy, jeśli występują one w wysokim stężeniu. Jednak dostępne dane potwierdziły, że ich stężenie podlega kontroli już na etapie produkcyjnym, aby zapewnić, że antrachinony pozostaną poniżej poziomów, które mogłyby wywołać działania niepożądane. Limit dla antrachinonów w materiale pochodzącym z aloesu do celów niemedycznych wynosi 50 ppm lub mniej. Składniki pochodzące z aloesu są stosowane w szerokiej gamie produktów kosmetycznych w różnych stężeniach. Chociaż wykazano fototoksyczność antrachinonowych składników, badania kliniczne preparatów zawierających Aloe Barbadensis nie wykazały fototoksyczności tych produktów, potwierdzając, że stężenia antrachinonów w takich preparatach są zbyt niskie, aby wywołać takie działanie.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko

Pochodzenie

Roślinne, naturalne

Źródła danych

PEG-45 Safflower Oil Glycerides

Zobacz