Przejdź do:

Aluminium Chloride

Nazwa chemiczna: chlorek glinu

Opis

Nieorganiczny związek glinu.

Działanie kosmetyczne

Ogranicza wydzielanie potu. W wyniku polimeryzacji soli glinu w roztworze wodnym, pod wpływem fizjologicznego pH dochodzi do wytworzenia lepkiego żelu, który powierzchniowo uszczelnia ujścia gruczołów potowych. Działa również ściągająco. 

Bezpieczeństwo

Ze względu na niskie pH (2,5-3,0) może powodować podrażnienia skóry i uszkodzenie tkanin. 

Źródło:Leksykon surowców kosmetycznych J. Arct, K. Pytkowska, A. Ratz-Łyko, K. Barska, K. Kifert, A. Pauwels

Informacje dotyczące bezpieczeństwa tej substancji znajdziesz również na stronie Komitetu Naukowego ds. Bezpieczeństwa Konsumentów działający przy Komisji Europejskiej  

Powiadom Znajomego








Zamknij