Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Nadaje kosmetykom zapach.

Działanie kosmetyczne

Składnik o działaniu antyseptycznym, stosowany w kosmetykach przeznaczonych m.in. do cery tłustej i trądzikowej, a także w pastach do zębów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Olejek z owoców anyżu może być bezpiecznie stosowany w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Brak klasyfikacji jako substancja powodująca alergie skórne, ale istnieją doniesienia naukowe, że substancja generuje znaczącą liczbę przypadków uczuleń.

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Składnik otrzymuje się z biedrzeńca anyżu. Roślina uprawiana jest w Azji, Afryce oraz Europie Środkowej i Południowej. Po zgnieceniu owocu poddaje się go natychmiast destylacji z parą wodną. Głównym składnikim jest anetol. Stosowany w pastach do zębów.

Cocamidopropyl Dimethylamine

Zobacz