Przejdź do:

AMMONIUM BENZOATE

Nazwa chemiczna: Benzoesan amonowy

Opis

Sól kwasu benzoesowego (INCI: BENZOIC ACID)

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem).

Regulacje prawne

Benzoesan amonowy jest dozwolony do stosowania w kosmetykach w ograniczonych ilościach. Znajduje się na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania z ograniczeniami. Jego dopuszczalne maksymalne stężenie to 0,5% (w przypadku stosowania soli tego kwasu jest to 0,5% w przeliczeniu na czysty kwas benzoesowy).

Bezpieczeństwo

Informacje dotyczące bezpieczeństwa tej substancji znajdziesz również na stronie Amerykańskiej Agencji FDA i Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij