Przejdź do:

AMMONIUM LAURYL SULFATE

Nazwa chemiczna: Poli(oksy-1,2-etanodiylo, sulfo-(dodecyloksy)-sól amonowa Nazwa zwyczajowa: Sól amonowa siarczanu alkoholu laurylowego

Opis

Anionowa substancja powierzchniowo czynna należąca do grupy siarczanów alkilowych. Substancja rozpuszczalna w wodzie. Może wywoływać ewentualne działnie drażniące na skórę i błony śluzowe, dlatego w preparatach kosmetycznych jest stosowana z substancjami łagodzącymi drażniące działanie. W kosmetykach stosowana w preparatach myjących do ciała i w płynach do kąpieli oraz w szamponach do włosów

 

Działanie kosmetyczne

Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów
 

Funkcja w kosmetyku

Substancja pianotwórcza, poprawia jakość piany. Substancja jest wrażliwa na twardą wodę, zawierającą głównie jony wapnia i magnezu, dlatego w twardej wodzie następuje gaszenie piany.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Amerykańskiej Agencji FDA, a także na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij