Przejdź do:

Apricotamidopropyl Betaine

Nazwa chemiczna: Sól N-(karboksymetylo)-N,N-dimetylo-3-[(1-oksomorelo)amino]-1-propanaminiu Nazwa zwyczajowa: Betaina, pochodna kwasów tłuszczowych oleju morelowego

Opis

Amfoteryczna substancja powierzchniowo czynna. Substancja wrażliwa na zmiany środowiska, w którym się znajduje głównie na zmiany pH
 

Działanie kosmetyczne

Substancja łagodna dla skóry i błon śluzowych. Łagodzi ewentualne działanie drażniące anionowych substancji powierzchniowo czynnych na skórę. Substancja myjąca - usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów. Działa antystatycznie, czyli  zapobiega elektryzowaniu się włosów.
 

Funkcja w kosmetyku

Substancja pianotwórcza, stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi i kationowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Modyfikator reologii, wpływa na konsystencję, czyli zwiększa lepkość preparatu, zawierającego substancje powierzchniowo czynne, w  tzw. mechanizmie mieszanych miceli.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij