Przejdź do:

Avena Sativa Kernel Extract

Nazwa zwyczajowa: Ekstrakt z ziarna owsa

Opis

Zawiera saponiny (awenakozydy A i B oraz awenacynę), polifenole oraz tokoferol, czyli witaminę E, która jest silnym przeciwutleniaczem.
 

Działanie kosmetyczne

Antyoksydant (przeciwutleniacz), spowalnia procesy egzogennego starzenia się skóry, wywołane np. promieniowaniem UV lub dymem papierosowym. Wykazuje również działanie przeciwzapalne oraz łagodzi podrażnienia, dlatego stosowany jest w kosmetykach dla cery tłustej i trądzikowej
 

Funkcja w kosmetyku

Przeciwutleniacz (antyoksydant). Zapobiega lub w znaczny sposób ogranicza szybkość zachodzenia procesu utleniania zawartych w kosmetyku składników tłuszczowych, np. niektórych cennych olejów roślinnych.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij