Przejdź do:

Benzalkonium Chloride

Nazwa chemiczna: Chlorek benzylo-C8-18-alkilodimetylowy Nazwa zwyczajowa: Chlorek benzalkonium

Opis

Chlorek benzalkonium jest kationową substancją powierzchniowo czynną. Wykazuje słabe właściwości pianotwórcze i nie posiada działania myjącego.
 

Działanie kosmetyczne

Substancja antystatyczna, czyli oddzaływuje z ujemnymi centrami na powierzchni włosów i zapobiega ich elektryzowaniu. Kondycjonuje - zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Wykazuje działanie antyseptyczne, dlatego stosowana jest w mydłach, a także w preparatach przeciwbakteryjnych do cer tłustych i trądzikowych. Substancja stosowana jako substancja dezodoryzująca, maskuje nieprzyjemy zapach na skórze
 

Funkcja w kosmetyku

Substancja konserwująca, która uniemożliwia rozwój i przetrwanie mikroorganizmów w czasie przechowywania produktu. Chroni również kosmetyk przed nadkażeniem bakteryjnym, które możemy wprowadzić przy codziennym użytkowaniu produktu (np.nabierając krem palcem). Wpływa na właściwości aplikacyjne emulsji (np. krem, balsam) nadając przy stosowaniu efekt jedwabistości.
 

Regulacje prawne

Znajduje się na liście substancji dozwolonych do stosowania w kosmetykach z ograniczeniami. Maksymalne stężenie chlorku benzalkonium w spłukiwalnych środkach do pielęgnacji włosów to 3% ( w przeliczeniu na chlorek benzalkonium), w innych środkach kosmetycznych to 0,1%. Znajduje się również na liście substancji konserwujących dozwolonych do stosowania w kosmetykach. Maksymalne stężenie jako konserwant to 0,1% w przeliczeniu na chlorek benzalkonium.
 

Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij