Przejdź do:

BETAINE

Nazwa chemiczna: N,N,N-trimetyloglicyna Nazwa zwyczajowa: Betaina, TMB

Opis

Związek organiczny, pochodna glicyny. Otrzymywany z buraka cukrowego.
 

Działanie kosmetyczne

Związek hydrofilowy o działaniu silnie nawilżającym. Betaina wykorzystywana jest w kosmetykach do pielęgnacji ciała oraz  w preparatach kondycjonujących włosy. Substancja antystatyczna - zapobiega elektryzowaniu się włosów
 

Funkcja w kosmetyku

Humektant - substancja zapobiegająca wysychaniu kosmetyku oraz krystalizacji przy ujściu butelki
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej

Powiadom Znajomego








Zamknij