BUTYROSPERMUM PARKII BUTTER
Nazwa zwyczajowa: Masło shea, masło karite, masło z masłoszaOpis
Naturalny tłuszcz o barwie żółtej lub w kolorze kości słoniowej, otrzymywany z owoców (orzechów) afrykańskiego drzewa Vitellaria paradoxa (masłosz Parka).
Działanie kosmetyczne
Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę i włosy. Nadaje połysk. Wykazuje działanie regenerujące
Funkcja w kosmetyku
Regulacje prawne
Bezpieczeństwo
Więcej informacji na temat stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskiej Agencji FDA