Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja chelatująca (sekwestrant) – związek kompleksujący jony matali, neutralizuje ich możliwie niekorzystny wpływ na stabilność, konsystencję i barwę kosmetyków.

Działanie kosmetyczne

Przeciwutleniacz – neutralizuje wolne rodniki, wspiera syntezę kolagenu i elastyny. W efekcie spowalnia procesy starzenia się skóry, chroni skórę przed oparzeniami słonecznymi i skutkami promieniowania UV. Działa nawilżająco i regeneracyjnie, przyspiesza proces gojenia się skóry. Poprawia strukturę i wyrównuje jej koloryt. Złuszcza zrogowaciały naskórek, jednocześnie wzmacniając barierę lipidową skóry.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Glukonolakton jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Ciekawostki

Glukonolakton to związek chemiczny z grupy laktonów, należy do grupy złuszczających kwasów poli-hydroksylowych – PHA. Są to kwasy hydroksylowe, które wykazują właściwości charakterystyczne dla kwasów AHA, jednak działają łagodniej. Nie powodują pieczenia lub zaczerwienienia skóry, dlatego mogą być stosowane przez osoby o bardzo wrażliwej skórze.

Urtica Dioica (Nettle) Root Extract

Zobacz