Przejdź do:

C20-24 Alkyl Dimethicone

Nazwa zwyczajowa: Ester polidimetylosiloksanu i alkoholi C20-24

Opis

Związek krzemu, polimer siloksanowy

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. suchy, nie powoduje efektu „tłuszczenia” - tworzenia lepkiej, tłustej warstwy na powierzchni skóry. Jest niekomedogenny (nie powoduje powstawania zaskórników), Tworzy na powierzchni skóry film, który ogranicza ucieczkę wody z naskórka i pośrednio poprawia nawilżenie.

Funkcja w kosmetyku

Poprawia właściwości sensoryczne preparatu, zmniejsza lepkość produktu. Ułatwia rozprowadzanie, daje efekt wygładzenia. Ponadto jest to substancja przeciwpienna, czyli „gasi” pianę w preparatach do mycia.

Regulacje prawne

Brak szczegółowych regulacji prawnych dla estru w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo

Silikony stosowane w kosmetykach są bezpieczne dla zdrowia nawet w wysokich stężeniach (<90%). Nie wykazują właściwości drażniących ani alergizujących. Bezpieczeństwo ich stosowania zostało potwierdzone przez Komitet ds. Bezpieczeństwa Konsumentów (SCCS): SCCS/1241/10 oraz SCCS/1549/15.

Silikony, jak wszystkie inne polimery, charakteryzują się dużą masą cząsteczkową i niskim powinowactwem do struktur naskórka, przez co nie mają zdolności przenikania w głąb skóry.

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa silikonów znajdziesz w sekcji Bezpieczeństwo kosmetyków: Szkodliwe składniki kosmetyków? Poznaj fakty! oraz w sekcji Fakty i Mity.
 

Powiadom Znajomego








Zamknij