Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Substancja stabilizująca i poprawiająca jakość piany w mieszaninie z anionowymi substancjami powierzchniowo czynnymi. Pełni rolę modyfikatora reologii, czyli zwiększa lepkość preparatu, zawierającego anionowe substancje powierzchniowo czynne lub elektrolity (np.chlorek sodu), tworząc tzw. mieszane micele. Hydrotrop – substancja dodawana do kosmetyku w celu poprawy jego klarowności.

Działanie kosmetyczne

Substancja antystatyczna – zapobiega elektryzowaniu się włosów. Kondycjonuje skórę i włosy – zmiękcza i wygładza. Łagodzi ewentualne drażniące działanie anionowych substancji powierzchniowo czynnych na skórę. Amfoteryczna substancja powierzchniowo czynna, czyli myjąca – usuwa zanieczyszczenia z powierzchni skóry i włosów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Coco-Betaine jest bezpieczny do stosowania w produktach kosmetycznych. Nie istnieją ograniczenia, co do zastosowania substancji w produktach kosmetycznych.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

syntetyczne, roślinne

Źródła danych

Butyl Methoxydibenzoylmethane

Zobacz