Przejdź do:

Calendula Officinalis Flower Oil

Nazwa zwyczajowa: Olej z nagietka lekarskiego

Opis

Olej z nagietka otrzymywany z kwiatów. Substancja zawiera karotenoidy, sterole i niewielkie ilości olejku eterycznego
 

Działanie kosmetyczne

Emolient. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (jest to pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, zmiękcza i wygładza powierzchnię naskórka i włosów. Wykazuje szereg działań kosmetycznych (wywołujących efekt kosmetyczny na skórę), działanie przeciwzapalne, ściągające, bakteriostatyczne, grzybostatyczne, nawilżające, a także przyspiesza regenerację naskórka
 

Funkcja w kosmetyku


Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji znajdziesz na stronie Komisji Europejskiej i Amerykańskie Agencji FDA

Powiadom Znajomego








Zamknij