Przejdź do:

CARRAGEENAN

Nazwa zwyczajowa: Karagen

Opis

Karagen (mech irlandzki) pozyskiwany jest z czerwonych wodorostów morskich (Rodophyceae). Stanowi mieszaninę kilku układów, z których dwa - kappa i jota tworzą żele.
 

Działanie kosmetyczne


Funkcja w kosmetyku

Modyfikator reologii (poprawia konsystencję) - zagęstnik, zwiększa lepkość preparatu dzięki czemu wpływa także na stabilność piany.
 

Regulacje prawne


Bezpieczeństwo

Więcej informacji na temat bezpieczeństwa stosowania substancji w kosmetykach znajdziesz na stronie Amerykańskiej Agencji FDA i Światowej Organizacji Zdrowia

Powiadom Znajomego








Zamknij