Grupa funkcyjna

  • Składniki bazowe
  • Składniki aktywne
  • Konserwanty
  • Filtry UV
  • Barwniki
  • Substancje zapachowe

Funkcja w produkcie

Modyfikator reologii, wpływa na konsystencję produktu kosmetycznego, zwiększa jego lepkość. Stabilizator emulsji zwykłych i silikonowych, chroni m.in. przed rozwarstwianiem, przedłuża trwałość. Wiąże składniki kosmetyków, pełni funkcję lepiszcza. Często stosowany także w lakierach do paznokci i produktach do przedłużania paznokci- pełni funkcję spoiwa i substancji utwardzającej lakier.

Działanie kosmetyczne

Kopolimer kwasu akrylowego głównie wykorzystywany jest w kosmetykach do włosów. Działa filmotwórczo, czyli pozostawia na włosach film, dzięki któremu kondycjonuje, zmiękcza i wygładza. Stosowany również jako substancja utrwalająca fryzurę w preparatach do stylizacji. Poprawia parametry sensoryczne na włosach, nadając połysk i uczucie miękkości włosom. Działa antystatycznie, czyli zapobiega elektryzowaniu się włosów.

Bezpieczeństwo

Bezpieczeństwo składnika
Acrylates Copolymer są bezpieczne do stosowania w produktach kosmetycznych. Narażenie na akrylany i metakrylany stale rośnie, ze względu na ich rosnące zastosowanie jako główne składniki w lakierach hybrydowych oraz w żelach do przedłużania paznokci. Akrylany i metakrylany nie są uczulające ani drażniące, jeśli są stosowane prawidłowo. Monomery łączą się (polimeryzacja pod wpływem UV) utrwalając lakier hybrydowy lub sztuczny paznokieć. Jeśli polimeryzacja nie zostanie zakończona, na paznokciu mogą pozostać resztkowe monomery i to one są odpowiedzialne za większość reakcji niepożądanych. Cosmetic Ingredient Review: Panel ekspertów CIR stwierdził, że Acrylates Copolymer jest bezpieczny w kosmetykach. Polimery i kopolimery są do siebie podobne i w większości przypadków nie wykazują działania toksycznego.

Bezpieczeństwo czystej substancji
Brak klasyfikacji jako substancja niebezpieczna zgodnie z przepisami chemicznymi.

Alergiczność

  • brak danych
  • brak alergiczności
  • potencjalny
  • alergen

Wpływ na środowisko

Brak informacji o wpływie na środowisko.

Pochodzenie

Syntetyczne

Źródła danych

Butyl Methoxydibenzoylmethane

Zobacz