Przejdź do:

Cera Microcristallina

Nazwa zwyczajowa: Wosk mikrokrystaliczny, krystaliczny mineralny wosk otrzymywany z ropy naftowej.

Opis

Krystaliczny wosk mineralny. Stosowany najczęściej w kosmetykach do modelowania włosów, a także w kosmetykach do makijażu.
 

Działanie kosmetyczne

Emolient tzw. tłusty. Jeśli jest stosowany na skórę w stanie czystym, może być komedogenny, czyli sprzyjać powstawaniu zaskórników. Zastosowany w preparatach do pielęgnacji skóry i włosów tworzy na ich powierzchni warstwę okluzyjną (film). Dzięki temu zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni - jest to pośrednie działanie nawilżające. W efekcie kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę oraz włosy. Nadaje połysk.
 

Funkcja w kosmetyku

Lepiszcze, czyli substancja wiążąca składniki kosmetyków w suchych pudrach i cieniach do powiek. Pełni również rolę stabilizatora emulsji (np. kremów), czyli zapobiega przed rozwarstwieniem się kosmetyku, przedłuża jego trwałość. Jest także modyfikatorem reologii, wpływa na konsystencję powodując wzrost lepkości kosmetyków.
 

Regulacje prawne

Brak szczegółowych regulacji stosowania wosku mikrokrystalicznego w kosmetykach substancja ze względu bezpieczeństwo użycia nie wymaga wprowadzania ograniczeń.

Bezpieczeństwo

Wosk mikrokrystaliczny jest składnikiem o długiej historii bezpiecznego użycia w różnych produktach.

Bezpieczeństwo zastosowania wosku mikrokrystalicznego w żywności potwierdziła Europejska Agencja ds. Bezpieczeństwa Żywności EFSA.
 

Powiadom Znajomego








Zamknij